2023 JGM pavasario sesija

Praėjo 2023 JGM pavasario sesija skirta jūrai ir krantui. Vyko nuo 2023 balandžio 11 iki 16 dienos: keturias dienas Klaipėdoje, o po to tęsėsi poros dienų žygiu iki Palangos. Ši sesija buvo ypatinga. Pirma, ji buvo, ko gero, pirmoji akademinė pavasario sesija, t.y. JGMiečiai ne tik įprastai pavasario ar rudens sesijoms susipažino su miestu ir jo aplinka, bet ir klausė teorinių paskaitų, lankė laboratorijas, vykdė mokomuosius tyrimus lauko darbų metu. Antra, ją užbaigė žygis, su dviem nakvynėmis palapinėse, maistu ant laužo – kaip priklauso tikram žygiui. Trečia, sesijai vadovavo daugiau nei vienas vadovas. Žygį pilnai surengė JGM trečiakursis! Nežinau (ar) kada taip yra buvę…

Apie viską nuo pradžių. Atvykome, apsigyvenome Klaipėdos hostelyje – labai jaukus viešbutukas su labai draugiška šeimininke Jurgita. Mes jį visą ir buvome užėmę, taigi, jautėmės kaip namie. Antradienį iš ryto atėjo pas mus sesijos vadovė, mano JGM klasiokė Daiva Verkulevičiūtė – Kriukienė (KU Socialinės geografijos ir regionistikos studijų centras) ir nuėjome į Klaipėdos jūrų uosto direkciją. Čia mus labai gražiai priėmė, papasakojo apie uostą, jo planus, džiaugsmus ir rūpesčius, o taip pat leido pažiūrėti į uostą ir Klaipėda nuo jų pastato stogo 🙂

Prie skulptūros Antanui Poškai

Po to apsilankėme KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete Socialinės geografijos ir regionistikos studijų centre, kur Daiva ir centro vadovas doc. dr. Eduardas Spiriajevas papasakojo apie socialinės geografijos studijas prie KU. Pakeliui į Pilies muziejų Daiva pasakojo apie Klaipėdą, jos įžymybes. Naujame, puikiame muziejuje buvo tikrai ką pamatyti, sužinoti – labai rekomenduoju apsilankyti.

Trečiadienį iš ryto lankėmės M52 „Sudūvis“ – kariniame laive – minininke. Įspūdžių netrūko, nes laive galima buvo spausti ir sukti ką tik nori, gulėti kur yra lovų ir t.t. Tikrai neeilinis muziejus (ar „muziejus“?). Po sočių pietų „Studlende“, mūsų laukė KU jūros tyrimų institutas, kuriame dr. Toma Dabulevičienė papasakojo apie jūros tyrimus institute ir gamtinės geografijos studijas prie jūros 🙂 Po trumpos ekskursijos į KU Aula magna, dr. Nerijus Blažauskas pasakojo apie būsimąjį vėjo jėgainių parką Baltijos jūroje. Įspūdingas projektas ir tyrimai! Kadangi JGMiečiai buvo labai susidėmėję, tai Nerijus nuvedė į laboratorijų zoną, kur prisijungė ir Rima Putinienė. Ji parodė vykdomus tyrimus ir matavimus.

Tądien miegoti ėjime ankščiau, nes ketvirtadienį netoli Šiaurinio molo 8.30 mūsų laukė doc. dr. Donatas Pupienis, o iki Melnragės nuo viešbutuko valanda kelio pėstute… Čia buvo mažai kalbų, o daugiau kranto profilio matavimų, naudojant tiek sudėtingais, tiek labai paprastais aparatais, šurfo kasimo ir k.t. Kai kurie JGMiečiai negalėjo atsispirti nepastatę smėlio pilies 🙂

Po to skubėjome susitikti su dr. Klaidu Perminu (KU), kuris papasakojo apie senųjų kareivinių – dabar KU – komplekso architektūros raidą ir dabartį. Ten – svarbu – yra puiki valgykla, joje ir papietavome 🙂 O po skanių pietų nuvykome į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą https://www.facebook.com/lajm.lt kurioje jau laukė Eduardas ir jo kolegė, kurie supažindino su įvairiomis studijomis, biblioteka, baseinu, skirtu įvairiems mokymams, ir, žinoma, labai realistišku navigaciniu laivo valdymo treniruokliu. Čia pat jūreivystės mokykloje JGMiečiai gavo užduotis orientacinėms varžyboms ir išskubėjo jų atlikti. Kas nesuspės, jas užbaigti teks namuose.

Ketvirtadienį vakare prie sesijos prisijungė Genovaite Kynė https://www.facebook.com/genovaite.kyne kuri penktadienį iš ryto vedė JGM moksleivius į KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetą https://www.facebook.com/jtgmf klausyti prof. Alberto Bitino https://www.facebook.com/albertas.bitinas paskaitos apie Baltijos geologinę raidą.

Po pietų prasidėjo ilgai lauktas žygis, kurį visą suorganizavo JGM trečiakursis Ignas Vasilevičius https://www.facebook.com/ignas.vasilevicius.7 Žygio metu, remdamiesi naujomis ir atnaujintomis, per šią ir kitas sesijas gautomis žiniomis, JGMiečiai ne tik nešė sunkokas kuprines, klampojo per smėlį ir pelkes, bet ir tyrinėjo Baltijos ir Litorijos jūros krantus ir jų aplinką: smėlio sandarą, ruzgas, Olandų kepurės sudėtį ir jos buvimo morenines priežastis, upelius, kertančius mūsų keltąsą ir įtekančius į jūrą, mažus ir didelius augalus, kurie yra būdingi pajūrio aplinkai, ypač. Abies alba ar Fagus silvatica, piliakalnius… visko ir neišvardinsi. Na, geografai ne sportininkai – nelekia gi, kad tik nulėkti 🙂 Vakarais vyko palapinių statymas, laužo kūrimas, valgio virimas, žaizdų lopymas, diskusijos – viskas kaip priklauso tikrame žygyje. O kadangi ėjome palei jūrą, tai reikėjo ir minižygių vandens paieškoms.

Iki susitikimo vasaros sesijoje!

Daugiau nuotraukų yra JGM albume, tik nepamiršk, kad neprisijungęs nuotraukų nematysi. Prisijungimui žodis jgm tinka tiek vartotojo vardui, tiek ir slaptažodžiui.